Elabonnemang utan avgift

Jämför elabonnemang utan årsavgift

På den här sidan tittar vi närmare på elabonnemang utan avgift. Vilka elbolag har fri avgift och vilka erbjudanden finns det juli 2024?

Jämför elabonnemang - Juli 2024

1. Skellefteå Kraft

Rörligt Elavtal

2. Fortum

Rörligt Elavtal

3. Greenely

Timpris Elavtal

4. Tibber

Timpris Elavtal

5. Cheap Energy

Rörligt Elavtal

Är det möjligt att få ett elavtal utan avgift?

Vanligtvis finns det en fast del i elavtal som ofta kallas månads- eller årsavgift. Den är till för att täcka de administrativa kostnaderna hos elbolaget men kan ibland minskas eller helt tas bort under vissa kampanjperioder under det första halvåret till året av avtalsperioden. När de här kampanjerna har löpt ut, återgår avtalen vanligtvis till att inkludera en avgift. 

Fast avgift på elavtal

Månadsavgiften för elabonnemang varierar men ligger ofta mellan 39 och 99 kronor, inklusive moms. Avgiften är samma oavsett hur mycket el ditt hushåll förbrukar vilket innebär att det är en större del av kostnaden om du förbrukar mindre el. Ibland kan elbolagen erbjuda avtal där denna avgift är reducerad under de första månaderna, vilket särskilt gynnar hushåll med låg energiförbrukning.

Avgiftfria kampanjperioder hos elbolag

I vissa fall kan elbolag erbjuda avtal utan månadsavgifter upp till ett år som en del av kampanjer, vilket kan vara mycket förmånligt. Dessa erbjudanden. Bolag som Fortum och Skellefteå Kraft har exempelvis vanligen kampanjer där kunder kan njuta av en period utan månadsavgifter.

Fördelar och nackdelar med avgiftfria avtal

Att välja rätt elavtal kan ha stor påverkan på din ekonomi, speciellt när det kommer till avgiftsfria alternativ. Sådana avtal lockar ofta med möjligheten att sänka månadskostnaderna genom att eliminera fasta avgifter, vilket kan vara idealiskt för dem med låg eller varierande energianvändning. Samtidigt finns det viktiga aspekter att överväga, såsom potentiellt högre enhetskostnader. I de följande texterna utforskar vi både fördelarna och nackdelarna med avgiftsfria elavtal för att ge dig en balanserad bild och hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Fördelar med avgiftfria avtal

En av de största fördelarna med ett avgiftsfritt elavtal är potentialen för ekonomiska besparingar. För konsumenter med varierande eller låg energianvändning kan dessa avtal vara fördelaktiga eftersom de inte behöver betala en fast månadskostnad oavsett deras faktiska förbrukning. Detta gör att de totala elkostnaderna kan hållas nere, särskilt under månader med låg förbrukning.

Nackdelar med avgiftfria avtal

Trots de uppenbara fördelarna kan avgiftsfria elavtal även innebära högre kostnader per förbrukad kilowattimme (kWh). För att kompensera för avsaknaden av fasta intäkter från månadsavgifter kan elhandelsföretag höja sina rörliga priser. Detta kan resultera i att den totala månadskostnaden blir högre för hushåll med medel till hög elanvändning jämfört med avtal som inkluderar en fast avgift.

Vilket är det bästa elabonnemanget utan avgift 2024?

Det bästa elavtalet utan årsavgift under juli 2024 kommer från Skellefteå Kraft som erbjuder fri månadsavgift i 9 månader tillsammans med en öresrabatt. Efterföljande är Fortum med ett erbjudande om 1 års fri avgift och låga påslag, och Telge Energi som erbjuder rabatt på månadsavgiften under det första året.

Bästa elavtalet juli 2024 med nykundserbjudande:

  • Skellefteå Kraft – Fri månadsavgift i 9 månader + öresrabatt
  • Fortum – 1 år utan årsavgift
  • Cheap Energi – Rabatt på månadsavgiften det första året
Elabonnemang Avgift Erbjudande
Skellefteå Kraft 59 kr/mån Fri avgift 9 mån
Fortum 49-59 kr/mån Fri avgift 12 mån
Cheap Energi 0 kr/mån Fri avgift

Vem bör välja ett avgiftfritt elavtal?

Ett avgiftsfritt elavtal kan vara särskilt fördelaktigt för specifika grupper av konsumenter. Dessa avtal är ofta utformade som en tillfällig förmån för att locka nya kunder och kan vara mycket attraktiva för vissa typer av användare, beroende på deras individuella situationer och behov. Här nedan beskrivs några exempel på personer som kan ha stor nytta av att välja ett avgiftsfritt elavtal under en kampanjperiod.

För den med låg elförbrukning

För personer som bor ensamma, eller små hushåll som generellt sett har en låg energiförbrukning, kan avgiftsfria elavtal erbjuda betydande besparingar. Eftersom dessa konsumenter använder mindre el, kan de undvika onödiga kostnader för en fast månadsavgift och endast betala för den el de faktiskt använder.

Nya elanvändare

Personer som nyligen flyttat till en egen bostad och är första gången elabonnenter kan finna avgiftsfria elavtal lockande. I de flesta fallen gäller faktiskt bara elavtalen för nya användare vilket gör det lättare att hitta om du nyligen flyttat.

Kostnadsmedvetna konsumenter

Individer eller hushåll som söker efter sätt att minska sina månatliga utgifter kan dra nytta av kampanjer som erbjuder avgiftsfria elavtal. Genom att inte betala någon månadsavgift under kampanjperioden kan de minska sina totala boendekostnader.

Skellefteå Kraft

Avgiftsfritt och 6 öre rabatt på påslaget i 9 månader

Fortum

Webbrabatt: 470 kr rabatt fördelat på 12 mån

Greenely

Webbrabatt: Värde från 414 kr
Rabattkod: 6moff

Vanliga frågor och svar om el

Även om ”avgiftsfritt” antyder att inga kostnader finns, innebär det vanligtvis att det inte finns någon fast månads- eller årsavgift. Du kommer dock fortfarande att betala för den faktiska elen du förbrukar till ett pris per kWh. Dessutom kommer när en kampanjperiod löper ut ytterligare avgifter eller standardpriser att läggas till på fakturan.

I stort sett alla elbolag har en månadsavgift men det är vanligt att elhandlare erbjuder fria månader om du är ny kund. Detta brukar vanligtvis handla om 6–12 månader fri avgift.

Längden på avgiftsfria elavtal varierar beroende på elhandelsföretagets erbjudande. Många kampanjer erbjuder avgiftsfrihet under en inledande period som kan variera från några månader upp till ett år. Efter denna period kommer avtalet antingen att förnyas till normala priser eller så måste kunden aktivt välja att fortsätta med samma leverantör under nya villkor. 

Om ett elbolag inte har någon årsavgift överhuvudtaget har man antagligen ett högre påslag i stället för att kompensera detta.

Efter att den initiala kampanjperioden avslutas kan avtalet antingen övergå till ett standardavtal med en månads- eller årsavgift, eller så kan du behöva välja ett nytt avtal aktivt. Det är viktigt att du förstår vad som gäller för ditt specifika avtal och att du håller koll på när din avgiftsfria period närmar sig sitt slut.

Under 2024 har timavtal även ökat i popularitet eftersom kunderna själva har möjlighet att påverka sitt elpris. På sidan listar vi bland annat Greenely som enbart erbjuder timpris på sina avtal.

På Elabonnemang.nu använder vi cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du också vår cookiepolicy